Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) jest jednym z najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Przebieg IBS polega na zaburzeniu funkcjonowania pracy jelit, tym samym prowadząc do różnego rodzaju nieprawidłowości w ich funkcjonowaniu. Przypadłość ta jest zaliczana do czynnościowych chorób układu pokarmowego, co oznacza, że objawy jej towarzyszące nie są związane z jedną konkretną przyczyną. Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się utrzymującymi bólami brzucha, zaparciami, wzdęciami lub biegunkami. Inne objawy, jakie mogą wystąpić, to uczucie niepełnego wypróżnienia lub wodnisty stolec.
Spis treści:
Przyczyny IBS
Przyczyny zespołu jelita drażliwego nie są dokładnie znane. Jako niektóre z czynników ryzyka podaje się zarówno dietę i stres, jak i ogólny styl życia. Pozostałe z potencjalnych przyczyn wystąpienia IBS to:
- Uwarunkowania genetyczne;
- Czynniki psychologiczne;
- Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego;
- Zaburzenia mikrobioty jelitowej;
- Przebycie infekcji żołądkowo- jelitowej.
Leczenie IBS zależy od indywidualnych objawów i zwykle składa się z terapii farmakologicznej oraz zmiany nawyków żywieniowych.
Postaci zespołu jelita drażliwego
Możemy wyróżnić kilka postaci IBS, w tym:
- Z dominacją biegunek – IBS-D – charakteryzuje się dominującym oddawaniem luźnego lub wodnistego stolca. Może pojawiać się nagłe, silne parcie na stolec;
- Z dominacją zaparć – IBS-C – przeważa stolec twardy lub grudkowaty. Może być oddawany z trudem i wiązać się z uczuciem niepełnego wypróżnienia;
- Mieszana – IBS-M – występują zarówno zaparcia, jak i rozwolnienia;
- Niesklasyfikowana – IBS-U – nie można zaklasyfikować do żadnego z powyższych trzech typów.
Objawy zespołu jelita drażliwego
Oprócz tych wymienionych w poprzedniej sekcji, w przypadku IBS mogą wystąpić także następujące objawy:
- Odbijanie;
- Nudności;
- Bóle głowy;
- Obecność śluzu w stolcu;
- Uczucie zmęczenia i niepokoju;
- Wczesne uczucie pełności po posiłku;
- Senność;
- U kobiet – zaburzenia miesiączkowania.
Choroby podobne do IBS
Istnieją choroby o przebiegu podobnym do zespołu jelita drażliwego (IBS). Do ich grona zaliczyć możemy:
- Choroba Leśniowskiego-Crohna;
- Alergie i nietolerancje pokarmowe;
- Celiakia;
- Nadczynność tarczycy;
- Nowotwory jelit;
- Kamica żółciowa;
- Choroba wrzodowa.
Jak diagnozuje się IBS?
Diagnoza zespołu jelita drażliwego odbywa się m.in. poprzez badania laboratoryjne z krwi, takie jak:
- Morfologia;
- OB;
- Białko C-reaktywne (CRP);
- Inne parametry biochemiczne.
Kolejne badanie na zespół jelita drażliwego uwzględnia sprawdzenie kału pod kątem obecności kalprotektyny, mikroflory kału lub pasożytów. Kiedy zidentyfikowane zostaną liczne nietolerancje pokarmowe, warto wykonać badania serologiczne w celu wyeliminowania celiakii za pomocą przeciwciał IgA oraz IgA całkowite. Następnym z potencjalnych badań jest badanie endoskopowe, czyli kolonoskopia lub gastroskopię. Diagnozę można również oprzeć o test wodorowo-metanowy możliwy do wykonania w SIBO Instytucie i USG jamy brzusznej.
Leczenie zespołu jelita drażliwego
Terapia zespołu jelita drażliwego obejmuje leki odgrywające rolę wspomagającą w łagodzeniu objawów IBS, jako że znalezienie czynnika wywołującego przypadłość, a tym samym leczenie przyczynowe, jest niezwykle trudne.
Polskie Towarzystwo Gastroenterologii (PTG) sugeruje, że pozytywny wpływ na leczenie wzdęć, biegunki warto stosować konkretne szczepy probiotyczne lub mieszanki szczepów.
Dieta w IBS
W schorzeniu, jakim jest zespół jelita drażliwego, utrzymanie odpowiedniej diety i nawyków żywieniowych jest niezwykle istotne. Dieta na IBS polega na ograniczeniu spożywania produktów łatwo fermentujących węglowodanów. Warto wówczas zastosować dietę Low FODMAP (z ang. Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides and Polyols), która składa się z trzech etapów:
- eliminacja produktów z wysoką lub umiarkowaną zawartością jakichkolwiek FODMAP (tj. nadmiar fruktozy, laktoza, galaktooligosacharydy, fruktany, mannitol, sorbitol) – do 6 tygodni;
- ponowne, stopniowe wprowadzanie pojedynczych grup FODMAP, by sprawdzić indywidualną tolerancję i dowiedzieć się, które FODMAP powodują/nasilają objawy (ten etap trwa kilka tygodni, jeden produkt jest testowany zwykle przez 3 dni ze stopniowym zwiększaniem porcji produktu);
- indywidualizacja diety (ang. adapted diet, „modified-FODMAP diet”, FODMAP personalisation) – polega na eliminacji tylko tych produktów i FODMAP, które są słabo tolerowane i tylko w ilości wyzwalającej objawy (co zostało określone w trakcie drugiego etapu).
Jest to schemat najczęściej stosowanej diety z ograniczeniem FODMAP (ang. strict low-FODMAP diet), ale u niektórych osób lub w pewnych populacjach (np. u dzieci) może być stosowana uproszczona wersja, która polega na ograniczeniu często spożywanych pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP podejrzewanych o bycie czynnikami przyczyniającymi się do nasilania objawów zespołu jelita drażliwego.
Również może Cię zainteresować: Znaczenie błonnika w diecie
Dieta Low FODMAP nie należy do najprostszych, dlatego powinna być prowadzona pod opieką dietetyka klinicznego.
Jeśli ten problem dotyczy właśnie Ciebie, nie czekaj i zgłoś się do dietetyka w Bydgoszczy w SIBO Instytucie!