ul. Szubińska 47,
85-312 Bydgoszcz

Pon-pt: 8:00 – 20:00,
Sob : 9:00 – 13:00

605 183 118

siboinstytut@gmail.com

Dieta sezonowa

Mimo że w supermarketach możemy znaleźć egzotyczne owoce i warzywa przez cały rok, na popularności zyskuje dieta sezonowa. Jest ona nie tylko zdrowe, ale także bardziej ekologiczna i pozwala wesprzeć lokalnych rolników. W tym artykule przyjrzymy się, dlaczego warto postawić na produkty sezonowe i jak skomponować smaczną oraz zdrową dietę o każdej porze roku!

Dlaczego dieta sezonowa jest ważna?

Świeżość i smak: Produkty sezonowe są zbierane w momencie swojej największej dojrzałości, co przekłada się na ich lepszy smak i większą ilość składników odżywczych.               

Ekologia: Wybierając owoce i warzywa sezonowe, zmniejszamy ślad węglowy, ponieważ produkty te nie wymagają długotrwałego transportu ani przechowywania w chłodniach.                  

Wsparcie dla lokalnych rolników: Kupując lokalne produkty, wspieramy rolników w naszym regionie, co przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.    

Różnorodność w diecie: Sezonowa dieta wymusza na nas różnorodność, dzięki czemu dostarczamy organizmowi różnych składników odżywczych w zależności od pory roku.

Przewodnik po sezonowych produktach z podziałem na pory roku i miesiące

Jeśli zastanawiasz się, jakie produkty może uwzględniać Twoja dieta sezonowa, być może poniższa lista dostarczy Ci nieco inspiracji w tej kwestii.

Wiosna

Dieta w sezonie wiosennym powinna opierać się na lekkostrawnych posiłkach i produktach takich jak:

  • szparagi bogate w żelazo, magnez czy potas; rzodkiewkę, która wspiera trawienie i pracę wątroby, a do tego poprawia wygląd włosów czy paznokci;
  • rabarbar, który jest niskokaloryczny i działa przeciwzapalnie, a zawarty w nim błonnik pomaga uregulować trawienie;
  • truskawki wpływające na obniżenie cholesterolu we krwi.

Co warto jeść w marcu?

Warzywa: młoda marchew, rzodkiewka, szpinak, szczypiorek.

Owoce: rabarbar (pod koniec miesiąca).

Co warto jeść w kwietniu?

Warzywa: rzodkiewka, szpinak, sałata, młoda marchew, szczypiorek, botwina.

Owoce: rabarbar.

Co warto jeść w maju?

Warzywa: młode ziemniaki, sałata, botwina, rzodkiewka, szczypiorek, szparagi.

Owoce: truskawki (pod koniec miesiąca), rabarbar.

Lato

Dieta w sezonie letnim zawiera przede wszystkim produkty takie jak:

  • bakłażany wpływające na pracę mózgu; pomidory bogate w błonnik zawarty w pestkach oraz likopen, wpływają na ogólną kondycję organizmu i doskonale sprawdzają się w profilaktyce zawałów;
  • papryka, która jest źródłem witaminy C, A, K czy E oraz wpływa na układ odpornościowy;
  • fasolka szparagowa bogata w białko oraz szereg witamin.

Co warto jeść w czerwcu?

Warzywa: cukinia, ogórki, fasolka szparagowa, sałata, szparagi, młode ziemniaki.

Owoce: truskawki, czereśnie, maliny, agrest, porzeczki.

Co warto jeść w lipcu?

Warzywa: cukinia, ogórki, pomidory, papryka, bakłażan, fasolka szparagowa.

Owoce: maliny, jagody, porzeczki, czereśnie, brzoskwinie, morele, arbuz.

Co warto jeść w sierpniu?

Warzywa: cukinia, pomidory, papryka, bakłażan, ogórki, fasolka szparagowa, kukurydza.

Owoce: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, winogrona, arbuz.

Jesień

Dieta w sezonie jesiennym obfituje w produkty pokroju:

  • dynia, która działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, poprawia odporność;
  • jabłka, które można jeść właściwie przez cały rok i warto po nie sięgać zwłaszcza jesienią, dzięki temu dostarczymy organizmowi sporo witaminy A oraz K, a także wapń czy magnez;
  • orzechy włoskie, choć są tłuste i kaloryczne, mają masę aminokwasów oraz witamin z grupy B, a do tego pełno kwasów omega-6 i omega-3.

Co warto jeść we wrześniu?

Warzywa: dynia, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, kukurydza, brokuły.

Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, maliny, brzoskwinie.

Co warto jeść w październiku?

Warzywa: dynia, cukinia, bakłażan, kapusta, brokuły, ziemniaki, marchew, buraki.

Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, orzechy laskowe, orzechy włoskie.

Co warto jeść w listopadzie?

Warzywa: dynia, kapusta, brukselka, brokuły, ziemniaki, marchew, buraki, seler, pietruszka.

Owoce: jabłka, gruszki, orzechy laskowe, orzechy włoskie.

Zima

Dieta w sezonie zimowym powinna uwzględniać takie składki, jak:

  • buraki będące źródłem witamin, żelaza i wapnia; por bogaty we flawonoidy, dlatego bardzo dobrze sprawdza się profilaktyce miażdżycy oraz udaru mózgu;
  • kapusta, która jest bogata w błonnik, a w dodatku niskokaloryczna, dostarcza sporo żelaza, witaminy A oraz witaminy C.

Co warto jeść w grudniu?

Warzywa: kapusta, brukselka, brokuły, ziemniaki, marchew, buraki, seler, pietruszka.

Owoce: jabłka, gruszki, cytrusy (importowane, ale świeże), orzechy laskowe, orzechy włoskie.

Co warto jeść w styczniu?

Warzywa: kapusta, brukselka, brokuły, ziemniaki, marchew, buraki, seler, pietruszka, jarmuż.

Owoce: jabłka, gruszki, cytrusy (importowane), orzechy.

Co warto jeść w lutym?

Warzywa: kapusta, brukselka, brokuły, ziemniaki, marchew, buraki, seler, pietruszka, jarmuż.

Owoce: jabłka, gruszki, cytrusy (importowane), orzechy.

Podsumowanie

Dieta sezonowa to nie tylko powrót do korzeni i tradycji, ale także zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania się. Korzystając z darów natury w odpowiednich porach roku, możemy cieszyć się pełnią smaków i wartości odżywczych, jednocześnie dbając o środowisko i lokalną społeczność.

Również może Cię zainteresować: Czym jest suplement diety?

Nie wiesz, jak korzystać z produktów sezonowych, tak, aby twoja dieta była smaczna i ekonomiczn? Nie zwlekaj i zgłoś się do nas! SIBO Instytut to miejsce, w którym otrzymasz fachową pomoc.

Polecane wpisy